Lydia V -musikaalihanke

Nuori Lydia Virtanen
Apurahan julkistamistilaisuus Länsi-Uudenmaan säästöpankin Karkkilan konttorissa. Kuvassa vasemmalta Länsi-Uudenmaan Säästöpankkisäätiön edustajat Marja Peltonen, Tuomo Paaso ja Harri Suntioinen, Tanssiopisto Vinhan rehtori Varpu Asiala ja Karkkilan Työväen Näyttämön Mika Nikander.

Karkkilan Työväen Näyttämö käynnistää Lydia V - musikaalihankkeen

 

Länsi-Uudenmaan säästöpankkisäätiöltä 5000€ apuraha hankeen tilaus - käsikirjoitus- ja sävellysvaiheen aloittamiseen.

Teatteri on aloittanut musikaalihankeen, jonka tavoitteena on tuottaa uusi musikaalikantaesitys kaudella 2026-27. Musikaalin aiheena on Näyttämön alkuvuosikymmenten voimahahmo Lydia Virtanen. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan elämänkerrallinen musikaali tai paikallishistorian kuvitus, vaan tarina erilaisuudesta, rohkeudesta ja taiteellisista pyrkimyksistä ja niiden merkityksestä.

Hanke on tällä hetkellä rahoitus ja suunnitteluvaiheessa, ja hanke julkaistiin11.12. Länsi-Uudenmaan Säästöpankkisäätiöltä saadun alkurahoituksen takia. Karkkilan Työväen Näyttämö kiittää Länsi-Uudenmaan Säästöpankkisäätiötä saadusta apurahasta!

Teatteri on hakenut ja edelleen hakemassa erilaisia apurahoja hankkeen toteuttamiseksi. Musikaalin suunnittelu ja tilausvaihe on suunniteltu vuosiin 2023-24,kirjoitus – ja sävellystyö 2024-25 ja tuotantovaihe 2026-27.

Hankkeen taiteellinen suunnittelija, Näyttämön hallituksen puheenjohtaja Mika Nikander kuvailee, että Lydian elämäntyön kunnioittamisen lisäksi tällä musikaalilla on suuri yhteisöllinen arvo, sen kerätessä eri taiteenalojen tekijät ja yleisön yhteen kokemaan teatterin voimaa. Esitys tulee kokoamaan yhteen näyttelijöiden, laulajien, kuorojen, ohjauksen, koreografian, musiikin, pukusuunnittelun ja lavastuksen ammatti- ja harrastajaväkeä sekä laajan joukon muuta talkooväkeä. Musikaalin mainostus ja tiedotus on tarkoitus toteuttaa valtakunnallisesti, koska kyseessä on myös koko Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurielämän kehitystarinan näkökulmasta kiinnostava ja merkittävä hanke. Musikaalista on tarkoitus tehdä myös taltiointi.

Musikaalihanketta ovat toteuttamassa karkkilalaiset ammattilaiset. Hankkeen taiteellisena suunnittelijana on Karkkilan Työväen Näyttämön hallituksen puheenjohtaja, oopperalaulaja, laulutaiteen lehtori ja ohjaaja Mika Nikander. Käsikirjoitus sekä laulujen sanoitukset tilataan käsikirjoittaja ja teatterialan moniosaaja Jukka Salmelta ja sävellys musiikin maisteri, teatterikapellimestari ja musiikin lehtori Anna Tallgrenilta. Työryhmään kuuluvat myös poliittisen historian asiantuntija Katja Etolin, Karkkilan museotoimen johtaja Tommi Kuutsa ja Karkkilan Työväen Näyttämön taloudenhoitaja Kari Mäkilä.

Lisänimellä ”Karkkilan keisari” tunnettua Lydia Virtasta (1901-1976) voidaan pitää paikallisesti ja valtakunnallisestikin historiallisesti merkittävänä hahmona. Nainen kulttuuriyhteisön ja muutoinkin paikallisyhteisön johtajana oli omana aikanaan harvinaisuus. Hän vaikutti laajasti politiikassa, osuustoimintaliikkeessä sekä kulttuurin edistäjänä. Teatterin johtohahmona hän toimi pitkän ajanjakson, vuodesta 1919 aina vuoteen 1966 saakka. Hän seurasi tiiviisti Suomen teatterielämää ja toi monet uutuusnäytelmät esitettäväksi Karkkilaan mahdollisimman nopeasti niiden kantaesitysten jälkeen. Hän ohjasi, näytteli ja ennen kaikkea kokosi ja loi Karkkilaan sen teatteriperinteen, joka kaupungissa edelleen kukoistaa. Lydia Virtasen merkitys sivistyksen, kulttuurin ja kaupungin kehityksessä on ollut suuri. Jo pelkästään syrjäytymisen estämisen eteen hänen työnsä sodan jälkeen oli hyvin merkittävää, kun hän nosti monia nuoria veteraaneja takaisin elämään tuomalla heidät teatteriharrastuksen pariin.

Yksin eläneen Lydian elämäntarinassa on paljon draamallisia aineksia, luovuutta ja ristiriitoja. Teatteri oli hänen perheensä, ja hän todella antoi sille kaikkensa, ja siltikin hänellä riitti voimia toimia yhteiskunnallisissa luottamustehtävissä. Hänen elämäntarinansa kietoutuu Suomen historian käännekohtiin ja kertoo osaltaan myös suomalaisen yhteiskunnan tasaarvokehityksestä esimerkiksi sosiaalisten lähtökohtien, poliittisen vakaumuksen, sukupuolen ja seksuaalisen monimuotoisuuden osalta. Viime vuosina Lydian poikkeuksellinen elämä ja vaikuttavuus on herättänyt tutkijoiden kiinnostusta myös akateemisesti. Poliittisen historian tutkijat professori Kimmo Rentola ja Tiina Lintunen julkaisivat vuonna 2021 artikkelin ”Lydia Virtanen Karkkilan profeettana ja keisarina".

Naisen toiminnan tila ja rajat miesvaltaisessa työläisyhteisössä” Tutkimushanke herätti suurta kiinnostusta ja positiivista huomiota myös kansainvälisissä historia-alan tutkimusseminaareissa.