2011 - JUHA

Koski, kirves ja Juha

Suomalaista sielunmaisemaa, kosken pauhua, suuria tunteita, kesäyön huumaa ja kolmiodraama. Näistä aineksista rakentui Karkkilan Työväen Näyttämön kesän 2011 näytelmä, Juhani Ahon romaaniin perustuva Juha.
Tasan sata vuotta sitten julkaistusta romaanista on tehty lukuisia teatterisovituksia.
Karkkilassa luotetaan tämän klassikon 70-luvulla tehtyyn dramatisointiin. Kirjailija Ahon työtä kunnioittavan sovituksen on tehnyt Marja-Leena Ervasti. Fagerkullan idyllisen museomiljöön syleilyyn Juhan sovitti ja ohjasi Mika Nikander ja koreografina toimi Virpi Tummavuori.

Näytelmän kantavana luontoelementtinä on pauhaava koski. Fagerkullaan ei suinkaan kaivettu uomaa jokea varten, vaan kosken kuohut syntyviät liikkuvista ihmisistä.
- Näytelmässä vene kuljettaa ihmistä kohti uutta. Samalla tavalla tunteet vievät ihmistä eteenpäin. Niin kuin vedellä, myös tunteilla on valtava voima, jonka edessä ihminen joutuu nöyrtymään, kuvailee ohjaaja Nikander.
Kosken pauhuja kesän näytelmässä säesti Heino Kasken upea musiikki.

Näytelmän nimihenkilö Juha on maanraivaaja, metsien mies, joka raataa selkä vääränä elantonsa eteen. Nuorta vaimoaan, Marjaa, Juha rakastaa koko sydämellään. Marja ei kuitenkaan tunne oloaan kotoisaksi jylhän luonnon keskellä, vaan kaipaa jotakin muuta. Tilannetta ei suinkaan paranna Juhan äiti, jonka seurassa Marja ahdistuu entistä enemmän. Kun sitten lupsakka ja sulavaliikkeinen karjalaismies Shemeikka saapuu maisemiin, ei Marja mieti kahta kertaa, vaan lähtee toiveikkaana miehen matkaan.
Ruoho ei kuitenkaan ole vihreämpää aidan tai rajan toisella puolella. Marja huomaa hyvin nopeasti olevansa vain yksi monien Shemeikan naisten joukossa. Vaikka Karjalassa laulu raikaa ja tanssi jatkuu läpi yön, on Marja pettynyt osaansa.
Kotikonnuillaan Juha kaipaa rakastettuaan, jonka hän olettaa lähteneen pois vasten tahtoaan. Juha etsii Marjaa, mutta tuloksetta. Kun Marja sitten palaa takaisin kotiin, ottaa Juha hänet vastaan avosylin. Elämä ei kuitenkaan palaa normaaliksi, vaikka Juha niin kovasti toivookin. Vain koski jatkaa pauhaamistaan.

Karkkilassa Juhan saappaisiin astui Kari Mäkilä ja hänen nuorikkoaan esitti Marjut Tuominiemi. Naistenmies Shemeikkana nähtiin Ilari Leskinen. Vahvojen naisten rooleissa häärivät anoppia eli Juhan äitiä näyttelevä Kirsi Kahela, Shemeikan äidin roolissa Seija Tikkanen, Kaisana Rauni Akkanen sekä kesätyttö Anjana Katri Kettunen.
Heidän lisäkseen lavalla oli runsaslukuinen määrä muutakin väkeä. Juha sai ensi-iltansa heinäkuun 6. päivänä, runon ja suven päivänä.