2014 - Talkootanssit

Talkootanssit Karkkilan kesäilloissa

Näytelmä tulvillaan romantiikkaa, laulua ja yllättäviä juonenkäänteitä

Väkijoukko on saapunut heinätalkoisiin Isomäen taloon. Töitä tehdään ripeästi, sillä illalla on luvassa aamuun saakka kestävät talkootanssit. Isomäen talkoot houkuttelevat paikalle myös tukkilaisporukan.

Talon emäntä hermoilee insinööripoikansa kotiinpaluuta. Äiti kun tahtoisi naittaa poikansa Pentin mitä pikemmin pappilan Kirstille. Pahaksi onneksi Pentti on rakastunut talon kasvattitytär Marjattaan. Emännän hermoja raastaa myös se, että hänen tyttärensä Helvi kaulailee tukkilaispomo Heikuran kanssa.

Ennen kuin loppuratkaisuun päästään, on Isomäen pihamaalla juoniteltu, ennustettu, uhkailtu aseella ja haettu jopa virkavalta apuun.

Tällaisissa tunnelmissa vietetään kesää Karkkilan Työväen Näyttämöllä. Kun juonenkäänteiden lomaan lisätään vielä aimo annos romanttissävyistä kansanmusiikkia jakolmikymmenpäisen talkooväen tanssinumeroita, on luvassa suomalaiseen kesään sopivaa teatteria parhaimmillaan.

Näytelmän päärooleissa näyttelevät Isomäen sisaruksina Ilari Leskinen ja Satu Lehtonen, talon kasvattityttärenä Mirva Mäntynen sekä tukkilaispomona Mika Tallgren.

Karjalaisen kulkukauppiaan roolissa nähdään Mika Nikander.

 

 

Talkootanssit- laulunäytelmä on esitetty ensimmäisen kerran Savonlinnan oopperajuhlilla jo vuonna 1930. Juhlien tuolloinen johtaja Aino Ackté halusi ohjelmistoon kansanoopperan ja tilasi sen säveltäjä Ilmari Hannikaiselta. Tekstin kirjoitti Erkki Kivijärvi. Heti seuraavana vuonna Talkootanssit nähtiin teatteriversiona Kansallisteatterissa, kertoo Karkkilaan näytelmän ohjannut Mika Nikander.

Mutta miten Talkootanssit päätyi Karkkilaan?

- Parin viime vuoden aikana näyttelijäporukkaamme on tullut mukaan uusia, upeita laulajia. Oli siis selvää, että ryhdymme tänäkin vuonna tekemään laulunäytelmää. Ilmari Hannikaisen musiikki sai minut lopulta päätymään tähän näytelmään, sanoo Nikander.

Laulua näytelmästä totisesti löytyykin, peräti 28 laulun verran.
- Lauluharjoitukset aloitimme helmikuussa ja tekstiharjoitukset toukokuun alkupuolella. Lisäksi harjoittelemme joukkokohtauksia, kertoo Nikander.

On hienoa, että vuosi toisensa jälkeen Karkkilasta löytyy innokkaita harrastajia, jotka jaksavat paitsi harjoitella kesää varten, myös olla mukana 16 esityksessä kesän aikana.

Isomäen emäntänä ja isäntänä nähdään Elina Tuomi ja Kari Mäkilä. Talon piikoina näyttelevät Virpi Lepistö, Raisa Lahtiranta, Ida Wiik, Paula Toivola ja Mari Lindström. Rovastin rooliin hyppää Keke Asposalo ja hänen tytärtään Kirstiä esittää Seija Tikkanen. Mustalais-Leenana nähdään Rosa Heinonen ja nimismiehenä Juha Pellinen.

Lisäksi mukana on suuri joukko tanssivaa ja laulavaa talkooväkeä sekä tukkilaisia.

Näiden innokkaiden harrastajien harjoituksen tulosta pääsee katsastamaan Fagerkullan museoalueen pihanäyttämölle heinäkuun 4. päivästä lähtien..