2016 - Yön Kaspar

 

Sirkusseurue kertoo jännittäviä tarinoita vanhassa myllytuvassa

Aloysius Bertrand: Yön Kaspar

Dramatisointi ja ohjaus Mika Nikander

Valimomuseon vieressä sijaisevassa Bremerin myllytuvassa koetaan jännittäviä hetkiä, kun Aloysius Bertrandin Yön Kaspar – tekstikokoelmaan perustuva esitys saa ensi-iltansa. Vanha myllytupa sijaitsee Bremerin puistossa, kosken partaalla, aivan Suomen valimomuseon ja vanhan masuunin vieressä. Yön Kaspar on julkaistu ensimmäisen kerran 1842, eikä siihen pohjautuvia esityksiä ole tiettävästi aikaisemmin nähty Suomessa.

Karkkilan ensimmäiselle markkinatorille, Bremerin puistoon, on jonakin menneenä aikana saapunut Myllyn Rouvan kutsumana outo sirkusseurue. Dekadentti rouva haluaa viihdykettä itselleen, mutta sirkuslaisilla ei ole kaikki aivan kunnossa. Heitä vainoavat oudot ilmiöt ja yksi on joukosta poissa. Onko mitään mahdollisuutta murtaa myllyn taikapiiri?

Yön Kasparin tarinanpätkät kertovat munkeista, kääpiöistä, alkemisteista, sotilaista ja kreiveistä goottilaisissa, romanttisissa maisemissa. Niissä ei usein ole päätä eikä häntää. Ne alkavat ja loppuvat miten sattuu, selittämättä ja mystisesti. Levotonta komiikkaa ja outoja, vinksahtaneita hahmoja sisältävän esityksen on dramatisoinnut ja ohjannut Mika Nikander.

Näyttämöläiset ovat käyttäneet tällä kertaa tekniikkaa, jossa esitys ja sen käänteet luodaan työryhmän kesken harjoituksissa, perustuen kuitenkin Bertrandin teksteihin ja niiden herättämiin mielikuviin. Roolihahmoissa nähdään paljon viitteitä italialaiseen commedia dell`arteen.

Yön Kasparissa näyttelevät  Kirsi Kahela, Antti Lehtonen, Emilia Taimen, Reijo Riuttanen, Toni Trogen ja Hanne Laakso.

 

Bremerin vanha myllytupa sijaisee Suomen valimomuseon takana, aivan Högforsin vanhan masuunin läheisyydessä. Myllynä aikanaan toiminut vanha rakennus on siirtynyt kulttuurikäyttöön tänä vuonna.  Karkkilan Työväen Näyttämö on hankkinut takaisin omistukseensa Tarmon työväentalon tulipalosta 1932 säilyneitä puupenkkejä, jotka nyt jälleen palvelevat katsomon penkkeinä myllytuvassa.  Myllytupaan mahtuu kerralla noin 50 katsojaa, joten paikat kannattaa varata etukäteen. Parkkipaikkana toimivat Bremerin talon, Tehtaan hotellin ja valimon vapaat parkkipaikat ja loppumatka tunnelmalliseen myllytupaan taittuu kävellen historiallisen Bremerin puiston läpi. Voit saapua myllytuvalle myös kävellen esim. pitkin Bremerin koivukujaa. Kosken äärellä tavataan!