Maijan tarina

Tarina rakkaudesta, selviytymisestä ja luonnon voimasta

 

Karkkilan Työväen Näyttämö luottaa tänä kesänä meren voimaan. Anni Blomqvistin viisiosaiseen romaanisarjaan perustuva Myrskyluodon Maija on musikaali luonnon voimasta, selviytymisestä ja suuresta rakkaudesta.

Tarina saa alkunsa, kun nuori tyttönen Maija naitetaan vasten omaa tahtoaan kalastajamies Jannelle. Maija joutuu muuttamaan keskelle karua saaristoa, tuiman meren ympäröimälle saarelle. Rikkaan talon tytär on avuton luonnon armoilla. Taistelu ankarissa oloissa saa Maijan lopulta rakastumaan Janneen. Ja tämä rakkaus kestää pahimmatkin myrskyt.

Maija huomaa, että elämä saaristolaisyhteisössä on toisista huolehtimista. Omien puolta pidetään ja naapureista välitetään.

Näytelmän vanha Maija toimii ikään kuin sivusta seuraajana. Hän tarkastelee sitä, kuinka nuoresta ja epävarmasta neitokaisesta kasvaa vahva ja karaistunut nainen. Sellainen vaimo ja äiti, jolle lopulta mikään ei ole mahdotonta.

 

Näytelmän ohjaaja, koreografi ja visuaalinen suunnittelija Mika Nikander muistuttaa, että kyseessä on Jussi Helmisen dramatisoima musikaali, jonka kantaesitys nähtiin Tampereen Työväen Teatterissa.

  • Monet sekoittavat Myrskyluodon Maija- musikaalin samannimiseen televisiosarjaan, jonka tunnusmelodia on osa suomalaista musiikkihistoriaa.

Ja niin varmasti onkin. Kun kuulee nimen Myrskyluodon Maija, tulee ensimmäiseksi mieleen Lasse Mårtenssonin vuonna 1975 säveltämän kappaleen alkusävelet ”Meri jäljet lyö luotoon…”. Kyseistä kappaletta ei siis kesän aikana kuulla Karkkilassa, mutta tarjolla on paljon muita kappaleita, jotka Matti Puurtinen on musikaaliin säveltänyt.

  • Tänä kesänä laulujen säestykset tulevat taustanauhalta.  Lavalla ei siis nähdä orkesteria, sillä  muusikot ovat jo tehneet oman osuutensa studionauhoituksissa, kertoo Nikander.

 

Karkkilassa on viime vuosina totuttu näkemään kesäteatterin lavalla upeita pukuja ja komeita lavasteita. Niin myös tänäkin vuonna. Näyttelijöitä on mukana enemmän kuin koskaan, yli 30, joten joukkokohtaukset ovat taatusti mahtavaa katseltavaa.

  • On ilahduttavaa huomata, että mukaan tulee joka vuosi uusia, innokkaita näyttelijöitä. Erityisesti tänä vuonna mukana on paljon nuorta väkeä, toteaa Nikander.

Näytelmän nimirooleissa vanhana Maijana nähdään Anja Laurila, nuorena Maijana Rosa Heinonen ja Jannena Kalle Kotilainen.